Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

MARIA'S DIAMANDI "FASHION REWIND"ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΟΔΑ ΟΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΦΙΝΕΤΣΑ




  Η      
  
 Μαρία Διαμάντη μας ταξιδεύει  «Πίσω στην Μόδα» – «Fashion Rewind» στις 9 Ιουνίου στον Κεραμεικό 

Στην οδό Μαραθώνος ήδη λειτουργούσε  καιρό το φημισμένο για την εποχή, "ατελιέ ραπτικής Μαρία Διαμάντη",

ένας χώρος εξαιρετικής αισθητικής τον οποίο κυρίες και δεσποινίδες επισκέπτονται συχνά για να επιλέξουν και να παραγγείλουν δημιουργίες σχεδιασμένες και κατασκευασμένες ειδικά γι αυτές, από φίνα υφάσματα με άριστη ποιότητα ραφής. Ιδιοκτήτρια του η Μαρία Διαμάντη, μοδίστρα και κατασκευάστρια καπέλων. Με αφορμή όμως τη μεγάλη επιθυμία πολλών κοριτσιών να μυηθούν στα μυστικά του πιο περιζήτητου επαγγέλματος της εποχής, το "ατελιέ ραπτικής Μαρία Διαμάντη", καλωσορίζει μια καινούρια δραστηριότητα, τα μαθήματα πατρόν και ραπτικής. Έτσι το νεοκλασικό της οδού Μαραθώνος επεκτείνετε για να στεγάσει την ίδρυση μιας από τις ελάχιστες στην Ελλάδα επίσημες σχολές ραπτικής. Τα δωμάτια γεμίζουν κοπέλες που κυκλοφορούν κρατώντας φιγουρίνια, μεζούρες, υφάσματα και φορούν ποδιές με κεντημένα τα αρχικά "Κ.Ρ. - Μ.Δ." δηλ. Κοπτική - Ραπτική , Μαρία Διαμάντη.
Στα 24 χρόνια λειτουργίας της, από τη σχολή αποφοιτά μεγάλος αριθμός σπουδαστριών που σταδιοδρομούν επαγγελματικά στο χώρο της μόδας. Στον πόλεμο το ατελιέ και η σχολή επιστρατεύονται κι έτσι παράλληλα με τις δραστηριότητες του, ράβει ρούχα για τους φαντάρους. Το 1959 η σχολή κλείνει και το ατελιέ περνάει στα χέρια της κόρης της ιδρύτριας και οι δραστηριότητες του περιορίζονται στην κατασκευή χειροποίητων ενδυμάτων κατόπιν παραγγελίας. Λειτουργεί έτσι για πάνω από 40 χρόνια.
Το 1975 γεννιέται στην Αθήνα η εγγονή της Μαρίας Διαμάντη.
 Βαφτίζεται και παίρνει το όνομα της γιαγιάς της και όπως ήταν φυσικό -εφόσον μεγαλώνει μέσα στο ατελιέ- εκπαιδεύεται από γιαγιά και θεία στην τέχνη της μοδιστρικής. Για παιχνίδι η ίδια ράβει ρούχα για τις κούκλες της και όταν βαριέται πιάνει κουβέντα με τις πελάτισσες που περιμένουν για πρόβα. Τελειώνει το λύκειο και σπουδάζει σχέδιο μόδας και ενδυματολογία θεάτρου στο κολέγιο μόδας Romanos college of fashion, από όπου αποφοιτά έχοντας αριστεύσει το 1995, με το βραβείο καλύτερου νέου σχεδιαστή να της παραδίδεται από τον Μιχάλη Πολατώφ και μια πρόταση συνεργασίας με τη σχολή, την οποία αποδέχεται κι έτσι παραμένει εκεί για να εργαστεί ως εκπαιδεύτρια νέων σχεδιαστών. Διδάσκει πατρόν, υφασματολογία και επιμελείται τις επιδείξεις των σπουδαστών για 5 χρόνια. Στη συνέχεια διδάσκει για 3 χρόνια στο τμήμα σχεδίου μόδας της σχολής Cristi ενώ παράλληλα φτιάχνει κοστούμια για παραστάσεις και καλλιτέχνες.
Κεραμεικός, 2012... Δημιουργεί το προσωπικό της ατελιέ, λίγα μόλις μέτρα μακριά από εκείνο το πρώτο ιστορικό ατελιέ της οδού Μαραθώνος και καθώς η ίδια έχει το όνομα της γιαγιάς, το ατελιέ ονομάζεται "maria DiamanDi". Στον προσωπικό της χώρο πια , δημιουργεί ρούχα σχεδιασμένα και ραμμένα αποκλειστικά για την γυναίκα που τα έχει παραγγείλει. Μελετώντας το κάθε άτομο ξεχωριστά, τα στοιχεία της εμφάνισης του, την ιδιοσυγκρασία του, προτείνει δημιουργίες μοναδικές, 
  προορισμένες αποκλειστικά για το άτομο και όχι προσαρμοσμένες σε αυτό. "Δεν υπάρχουν σεζόν, ούτε τάσεις, υπάρχει μόνο έμπνευση και πειραματισμός, ωραία υφάσματα.. Κάθε ρούχο είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης με πολλή εργασία χειρός, δημιουργία διαχρονική. Άλλωστε είναι εξαιρετικά μελαγχολικό κάθε σεζόν να πετάμε τα ρούχα της προηγούμενης επειδή δεν υποτάσσονται στις επιταγές της μόδας. Εμένα ότι μου αρέσει, το θέλω για πάντα".
Το Μάρτιο του 2013, ένα χρόνο μετά από την ημέρα που επαναλειτούργησε, ύστερα από απαίτηση πολλών ανθρώπων που επιθυμούν να εκπαιδευτούν είτε για προσωπική δημιουργική απασχόληση, είτε για επαγγελματική, στο σχεδιασμό και την κατασκευή ρούχου το ατελιέ maria DiamanDi γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια καλωσορίζοντας τα μαθήματα δημιουργίας ενδυμάτων και αξεσουάρ.
Το Μάρτιο του 2013, ένα χρόνο μετά από την ημέρα που επαναλειτούργησε, ύστερα από απαίτηση πολλών ανθρώπων που επιθυμούν να εκπαιδευτούν είτε για προσωπική δημιουργική απασχόληση, είτε για επαγγελματική, στο σχεδιασμό και την κατασκευή ρούχου το ατελιέ maria DiamanDi γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια καλωσορίζοντας τα μαθήματα δημιουργίας ενδυμάτων και αξεσουάρ.

Σήμερα .. Πέντε χρόνια πέρασαν από τη μέρα που το ιστορικό ατελιέ / σχολή ραπτικής της Μαρίας Διαμάντη επαναλειτούργησε στον Κεραμεικό αναβιώνοντας τα μαθήματα δημιουργίας ενδυμάτων και αξεσουάρ μόδας και θεάτρου που από το 1935 η γιαγιά της παρέδιδε! και συνεχίζουν με νέα project.
Και ακατάπαυστα συνεχίζει  τις δημιουργικές του συναντήσεις και εκπαιδεύει νέους συμμετέχοντες σε ένα μεγάλο φάσμα μαθημάτων το οποίο περιλαμβάνει
• Σχέδιο μόδας
• Πατρόν [ γυναικείων – ανδρικών – παιδικών ενδυμάτων ]
• Κοπτική – Ραπτική
• Κατασκευή αξεσουάρ μόδας και θεάτρου [ ..όπως καπέλα, τσάντες, γάντια, θεατρική μάσκα ]
• Ιστορία κοστουμιού
• Υφασματολογία
• Λεξιλόγιο μόδας
• Κέντημα

maria DiamanDi
Μαραθώνος  31, Κεραμεικός, 10435
mdiamadi@yahoo.gr
http://marydiamadi.wix.com/mariadiamandi
Facebook: "
Maria DiamanDi - Maria DiamaDi " - Facebook Page: " Maria Diamandi "
mob. 6933093100

Θέλοντας αυτές τις γνώσεις τους να τις παρουσιάσουν  στο ευρύ  κοινό και να εξηγήσουν το διαφορετικό  τρόπο που αντιμετωπίζουν  τόσο σε σχεδιασμό όσο και σε εκτέλεση το κοστούμι και το αξεσουάρ εφόσον ήρθαν σε επαφή με τη δημιουργία και την ιστορία του, διοργανώνουν εικαστική έκθεση με θέμα το κοστούμι ως μορφή τέχνης στη μόδα και στον κινηματογράφο των περασμένων δεκαετιών και τίτλο “FASHION REWIND”.
Όπως αναφέρει η ίδια η Μαρία Διαμάντη..
» Όταν πριν από καιρό η ομάδα μου κι εγώ αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την έκθεση, για πολλούς μήνες, το μόνο που έκανα ήταν να μελετώ.. Μελέτησα βιβλία μόδας προηγούμενων δεκαετιών, μελέτησα τη δουλειά γνωστών φωτογράφων μόδας που δούλεψαν με μεγάλους σχεδιαστές τις δεκαετίες ’40, ’50 και ’60. Μελέτησα φιγουρίνια εποχής από την οικογενειακή μας συλλογή και πιστέψτε με.. είναι μεγάλη – είδα γνωστές ταινίες που καθιέρωσαν μόδες, χάθηκα σε άπειρες εικόνες στο internet.. Για πολύ καιρό μέσα από την έρευνα που έκανα, ξαναζούσα την εποχή. H Ώντρευ , η Μελίνα, η Τζάκυ, όλη η δουλειά του Avedon για τον Dior, το ΄΄ΡΟΜΑΝΤΣΟ΄΄, η ΄΄ΓΥΝΑΙΚΑ΄΄, οι φωτογραφίες από δημιουργίες της γιαγιάς μου, έγιναν φίλοι μου καλοί. Και μετά.. έπρεπε να διαλέξουμε!
Η ομάδα μου αποτελείται από δεκαπέντε περίπου άτομα.. το ερασιτεχνικό μου τμήμα δηλαδή. Άνθρωποι με τους οποίους είμαστε μαζί για δυο ώρες κάθε εβδομάδα εδώ και καιρό.. Οι επαγγελματίες έρχονται, εκπαιδεύονται και φεύγουν. Στο τέλος των δυο ετών είναι συνήθως έτοιμοι να ανοίξουν τα δικά τους φτερά. Οι ερασιτέχνες όμως, αυτοί που αγαπούν να κατασκευάζουν ρούχα για την ικανοποίηση της δημιουργίας και μόνο, είναι πάντα αυτοί με τους οποίους δουλεύω τέτοια project, μέσα από τα οποία άλλωστε γίνεται και η εκπαίδευση τους.
Εμείς όμως στην ομάδα μου έχουμε μια αρχή. Δεν χρησιμοποιούμε μοδίστρες. Ότι δείχνουμε κάθε φορά σε τέτοιες παρουσιάσεις είναι κατασκευασμένο από εμένα και τους εκπαιδευόμενους μου, εφόσον έτσι κι αλλιώς τα άτομα αυτά εκπαιδεύονται ως σχεδιαστές, ως πατρονίστ αλλά και στην τέχνη της ραπτικής απαραιτήτως ! Στην προηγούμενη μας έκθεση ζητούμενο ήταν να αντιμετωπίσουμε το ρούχο ως μέσο έκφρασης και την κατασκευή του ως μια διαδικασία έξω από τα συνηθισμένα που δεν απαιτεί πάντα τη ραφή αλλά και διάφορες άλλες εναλλακτικές τεχνικές καθώς και διαφορετικές των συνηθισμένων πρώτες ύλες. Φέτος όμως ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ !! ΠΙΣΩ στην εποχή που η Ώντρευ έπαιρνε το πρωινό της στο Tiffany’s  μέσα στο Givenchy μαύρο φόρεμα της , ΠΙΣΩ στο 1962 όταν η Τζάκυ επισκέφθηκε την Ινδία φορώντας το σωμόν φόρεμα του Oleg Cassini, ΠΙΣΩ στο New Look του Dior, ΠΙΣΩ στα καπέλα που φωτογράφιζε ο Avedon το 1952 στο Παρίσι. ΠΙΣΩ για να ξανακατασκευάσουμε κάποια από τα θρυλικά αυτά αριστουργήματα όχι μόνο σαν ρούχα που μοιάζουν με εκείνα τα πρώτα αλλά ακριβώς με τον τρόπο που έραβαν οι άνθρωποι τότε.
Πατάμε λοιπόν REWIND στη μόδα και πάμε ΠΙΣΩ σε μια έκθεση που είναι ύμνος στη τεχνική ραφής του παρελθόντος, αφιερωμένη σε κάθε μοδίστρα που πέρασε μερόνυχτα καρικώνοντας στο χέρι, που ξόδεψε εκατοντάδες κουβαρίστρες για κλάπες στο χέρι ( τεχνική συγκράτησης υφασμάτινης ενίσχυσης ενδύματος με ειδικές βελονιές ), σε κάθε μοδίστρα που έντυσε κουμπιά και κατασκεύασε κουμπότρυπες στο χέρι, σε κάθε μοδίστρα που έφτιαξε υφασμάτινα χειροποίητα λουλούδια για να διακοσμήσει ένα φόρεμα. Αφιερωμένη και στις δυο πιο αγαπημένες μοδίστρες της ζωής μου, την γιαγιά μου και την θεία μου.. »
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο κοινό την Παρασκευή 9 Ιουνίου από τις 8.00 μμ έως τις 12.00 μμ στο ατελιέ Maria Diamandi, Μαραθώνος 31, 10435, Κεραμεικός με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ https://www.facebook.com/events/213182212521832/
Συμμετέχουν οι σπουδαστές: Κωνσταντίνα Αρχοντή, Magda Ciobanka, Άννα Δημογεροντάκη, Δέσποινα Ζαγούδη, Χρυσάνθη Κορνελάκη, Γωγώ Κουτεντάκη, Αρετή Κοντογιάννη, Μαρία Λέκκα, Αλεξάνδρα Μπακούση, Βασίλης Παναγιώτου, Βικτορία Πατιό, Ευανθία Στεφανοπούλου, Φένια Τσέλου.

Τέλος φόρμας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου